divendres, de maig 05, 2006

SETMANA SANTA A POLÒNIA (3)

La Martyna Niewęgłowska també ens explica com passen aquests dies a Polònia:

La Setmana Santa a Polònia

La Setmana Santa comença a Polònia el Diumenge de Rams, l’últim diumenge de la Quaresma. És el dia quan la gent va a les esglésies per a beneir el ram que simbolitza els rams amb els quals els habitants de Jerusalem van rebre Jesús quan entrava a la ciutat.

El Dijous Sant es celebra la missa que commemora l’Últim Sopar i la creació de l’Eucaristia. El Divendres Sant és el únic dia quan no hi ha cap misa, sinó els viacrucis, que sovint es converteixen en unes processons molt belles i, sobretot, commovedores. És també el dia de dejuni absolut. A vegades això resulta molt difícil, perquè els dies que precedeixen a la Pasqua habitualment es dedica a preparar tot el menjar que es consumirà durant les festes. Els plats més típics són els pastissos com mazurek o babka wielkanocna. Un altre dolç, però ja no tan popular, és Pascha, és a dir formatge blanc fet amb fruita seca, avellanes i ametlles.

El dia següent es prepara els cistells amb productes per consagrar. Els més importants són els ous, els símbols de la vida. Segons la tradició, es pinten. Es pot fer amb pintures, es pot també bullir-los amb fulles de ceba o amb trossos de remolatxa a fi que captin el color. Malgrat els ous, en el cistell hi ha d’haver altres productes: pa, sal, rave picant, salsitxa i una figureta de xai, que normalment és de sucre, pa o xocolata. No es menja cap cosa del cistell abans del matí de Diumenge de Pasqua. Aquest esmorzar sempre es comença compartint ous beneits. Un costum divertit és esquitxar-se amb aigua el Dilluns de Pasqua, la qual cosa, com es creu, porta sort.

Martyna Niewęgłowska