dissabte, d’abril 22, 2006

LA SETMANA SANTA A POLÒNIA

LA SETMANA SANTA A POLÒNIA

Encara que la Setmana Santa comença el Diumenge de la Palma, les celebracions grans tenen lloc a partir del Dijous Sant. Abans d’aquesta data la gent fa multitud de preparacions necessàries: compra aliments per a tota la Pasqua, neteja i decora les cases. És el temps quan pertot arreu es poden veure les mestresses de casa netejant les finestres i els seus marits espolsant les catifes.

El Dijous Sant, en memòria de l’Últim Sopar, es celebra una missa especial. Mentrestant les cases comencen a ser plenes de la olor dels pastissos com per exemple baby o mazurki i d’altres plats tradicionals. El Divendres, com el dia de la mort de Jesucrist, es passa dejunant. Les esglésies organitzen els viacrucis. Els nens pinten els ous de Pasqua que, com a símbol de la vida nova seran consagrats amb altres menjars el dia següent. El Dissabte a la tarda es consagra també el foc i la gent comença la gran espera al matí de la Pasqua.

Aleshores, les campanades anuncien la Missa Pasqual, tot i que avui dia no tota la gent hi participa, ja que es celebra a les 6 del matí. Després les famílies es reuneixen per esmorzar junts. Durant tota la Pasqua els polonesos visiten els seus parents i amics. A més, tenim un costum interessant de Dilluns de Pasqua: ens mullem mútuament amb aigua perquè creiem que això ens pot portar sort.

Marta Świątek