dijous, d’abril 27, 2006

LA SETMANA SANTA A POLÒNIA (2)

La Hania Konieczny ens explica també com celebren a Polònia la Setmana Santa:

Com es celebra la Setmana Santa a Polònia?


La celebració de la Setmana Santa a Polònia comença el Diumenge de Rams. Aquest dia la gent va a l'església amb rams fets d'aments, boix, branques amb flors o petites fulles. A les ciutats es poden comprar també els rams especials fets d'herba assecada i colorada. Els creients participen en les processons que s'organitzen per commemorar l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem.

Però quan es parla de les cerimònies de la Setmana Santa es refereix sobretot als seus tres últims dies, anomenats el Tríduum Pasqual. Les seves celebracions comencen el Dijous Sant amb la solemne Missa del Sopar del Senyor, que ha de recordar als cristians l'Última Cena de Jesucrist i la institució de l'Eucaristia. El Divendres Sant es commemora a l'església la passió i la mort de Jesús. En algunes parròquies es pot veure les representacions teatrals dels últims dies de la seva vida. Per als catòlics a Polònia és, després del Dimecres de Cendra que comença el període de Quaresma, el segon dia del dejuni (on no es menja carn i s'ha de reduir la quantitat de menjar en general). El Dissabte Sant, la vetlla de la Pasqua, des del matí fins a la tarda la gent va a l'església on es fa beneir els aliments que menjarà els dies de Pasqua. Es porta als cistells pa, aigua, pastissos tradicionals (com baby i mazurki) i també els ous pintats de colors i decorats pels nens. Però aquest dia es a l'església un dia de dol i de silenci. Només al vespre o ja a la nit els creients es reuneixen per començar a celebrar la Resurrecció, aleshores habitualment s'organitzen les processons amb ciris.

El primer dia de les festes de Pasqua es sol passar amb la família. És més aviat el Dilluns de Pasqua quan es va a visitar els amics, també per raó d'una tradició polonesa de mullar aquest dia a la gent amb aigua (la qual cosa és molt divertida per als nens i adolescents).

Hania Konieczny